Forum służy wyłącznie jako archiwum. Nie można tworzyć nowych wątków i postów.
Tani hosting

 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[problem] wczytanie klasy ZipArchive
MaTvA Offline
Moderator działu LekkiCMS

Liczba postów: 395
Reputacja: 20
Post: #1
[problem] wczytanie klasy ZipArchive 28-01-2017 01:38
Witam, tworząc moduł natknąłem się na problem, którego nigdy w życiu nie napotkałem.
Otóż chcąć w Admin.php "wczytać" klasę ZipArchive (tak, jest zainstalowana ta klasa) wywalało mi za każdym razem pusty ekran.
Włączając error_reporting zauważyłem, że takowej klasy w ogóle mi nie widzi.
Potraktowałem to więc class_exists, ale klasa istniała.

Wczytałem klasę z poziomu zwykłego index.php (przed wczytywaniem klasy admina,etc) no i działało.
Jak mogę ominąć ten problem? Chciałbym w klasie Admin wczytać klasę ZipArchive.

Z góry dzięki za pomoc.


matva.one.pl

Ever, when you see, you can see more.

WWW
Diabeł Online
Użyszkodnik


Liczba postów: 777
Reputacja: 666
Quik Offline
Administrator

Liczba postów: 741
Reputacja: 85
Post: #2
RE: [problem] wczytanie klasy ZipArchive 28-01-2017 10:25
Kod PHP:
$zip = new \ZipArchive(); 

Nie dałeś nam kodu więc strzelam, że nie uwzględniłeś przestrzeni nazw.

BTW: W inc/engine/defines.php masz DEV_MODE - wystarczy, że to włączysz i komunikaty błędu się pokażą.

Pomogliśmy? Uszanuj to i nie usuwaj stopki!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2017 10:31 przez Quik.)
WWW
MaTvA Offline
Moderator działu LekkiCMS

Liczba postów: 395
Reputacja: 20
Post: #3
RE: [problem] wczytanie klasy ZipArchive 28-01-2017 23:54
(28-01-2017 10:25)Quik napisał(a):  
Kod PHP:
$zip = new \ZipArchive(); 

Nie dałeś nam kodu więc strzelam, że nie uwzględniłeś przestrzeni nazw.

BTW: W inc/engine/defines.php masz DEV_MODE - wystarczy, że to włączysz i komunikaty błędu się pokażą.
Dobra, znalazłem już problem.
Problem polegał na (uwaga,tutaj dziwne...) tym, że przebudowywałem moduł, zapomnialem o tym, że wykorzystałem już $zip, użyłem "public $zip;" przy klasie modułu.

No ale najważniejsze, że działa Tongue

Co do tej opcji, to wolę jednak włączać error_reporting w danym module, w danym momencie wywołania kodu. Chodzi tutaj o to, że tak zazwyczaj widzę mało istotne ostrzeżenia i dłużej zajmuje mi wypatrzenie prawdziwego błędu, który zazwyczaj jest brakiem ";" Big Grin


matva.one.pl

Ever, when you see, you can see more.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2017 23:55 przez MaTvA.)
WWW


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości