Tani hosting

Logowanie przez Facebook - co i jak?
klocek Offline
Administrator

Liczba postów: 3,051
Reputacja: 316
Post: #1
Question Logowanie przez Facebook - co i jak? 13-08-2015 09:42
Jeżeli chcesz uruchomić w TenTego Premium logowanie przez Facebooka, musisz utworzyć aplikację w Facebook Developers. Uzyskasz tam App ID oraz App Secret, czyli dane potrzebne do działania procesu logowania.

Instrukcję tworzenia takiej aplikacji znajdziesz na https://developers.facebook.com/docs/apps/register
WWW Cytuj
Diabeł Online
Użyszkodnik


Liczba postów: 777
Reputacja: 666
KasztaN9 Offline
TenTego Premium

Liczba postów: 136
Reputacja: 9
Post: #2
RE: Logowanie przez Facebook - co i jak? 13-08-2015 15:24
Czy mogę sobie dodać logowanie przez facebooka do login.php ? (a bardziej do users/app_page.php)

Chciałbym obok przycisku 'zaloguj' dać sobie przycisk od logowania.

Daję w ten sposób i przycisk się wyświetla nawet jak na niego najadę to pokazuje się poprawny adres, ale po wciśnięciu strona się ładuje od nowa i nic się nie dzieje.
Dodam, że mam taki przycisk również w header.php i może 2 przyciski ze sobą kolidują ? czy ja czegoś nie dodaję tutaj do app_page.php ?

Kod:
Kod:
                    echo '<form action="'.$rewrite->login.'" method="post">

                            <label>'.$kernel->lang['login']['form.login'].':</label>
                            <input data-toggle="tooltip" title="Wprowadź swój login" type="text" name="login" maxlength="16" />
                            <label>'.$kernel->lang['login']['form.pass'].':</label>
                            <input data-toggle="tooltip" title="Wprowadź swoje hasło<br>Rozmiar liter ma znaczenie" type="password" name="pass" />
                            <br/>
                            <div style="display: inline-block;">
                            <div style="float:left;"><input type="submit" name="submit" value="'.$kernel->lang['login']['form.submit'].'" /></div>
                            <div style="margin-top: 3px;float:right;"><a href="'.$kernel->getFacebookLoginUrl().'">'.$kernel->lang['global']['facelogin2'].'</a></div>
                            </div>
                            
                            <div style="margin-top:10px;text-align:center;"><a href="?remind">'.$kernel->lang['login']['form.remind'].'</a></div>
                        </form>';
Cytuj
klocek Offline
Administrator

Liczba postów: 3,051
Reputacja: 316
Post: #3
RE: Logowanie przez Facebook - co i jak? 13-08-2015 16:51
Logowanie przez FB dodajesz w następujący sposób do szablonu:
Kod PHP:
<?php if($kernel->hasFacebookLogin()) : ?>
<a href="<?=$kernel->getFacebookLoginUrl()?>" class="fb_login_button"><?=$kernel->lang['facebook']['login']?></a>
<?php endif; ?>
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-2015 16:51 przez klocek.)
WWW Cytuj
KasztaN9 Offline
TenTego Premium

Liczba postów: 136
Reputacja: 9
Post: #4
RE: Logowanie przez Facebook - co i jak? 13-08-2015 17:00
Ja wcześniej używałem:

Kod:
    <?php

    $facebookParams = array(
    'scope' => 'email',
    'redirect_uri' => $kernel->host().'/fblogin.php',
    );
    $user->userTemplateInfo('
    '.($kernel->hasFacebookLogin()?'<a href="'.$kernel->getFacebookLoginUrl().'" title="'.$kernel->lang['facebook']['login'].'">'.$kernel->lang['global']['facelogin'].'</a>':'').'
    ');
    ?>

ale ten nowy zapis bardziej mi się podoba, a co najważniejsze działa.

Tylko sęk w tym, że osoba która jest już zalogowana cały czas widzi przycisk "Zaloguj za pomocą fb"
No i teraz żeby to zrobić musiałbym to wcisnąć bezpośrednio w kod PHP

  
Kod:
  <?php

    $user->userTemplateInfo('
    <div id="avatar_n"><a href="'.$rewrite->register.'"><img src="'.$page->host().'upload/avatars/default.jpg" /></a></div>
    <li><a href="'.$rewrite->login.'">'.$kernel->lang['global']['signin'].'</a>
    <li><a href="'.$rewrite->register.'">'.$kernel->lang['global']['register'].'</a></li>
    ',
    '
    <div id="avatar_n"><a href="'.$rewrite->profile.'">#AVATAR#</a></div>
    <li><a href="#">'.$kernel->lang['global']['hi'].' #LOGIN#</a>
    <ul style="margin-left: -1px;" class="submenu">
    <li><a href="'.$rewrite->profile.'">'.$kernel->lang['global']['profile'].'</a></li>
    <li><a href="'.$rewrite->inbox.'">'.$kernel->lang['global']['messages'].' ('.$inbox->get_new_pms($user->userInfo('id')).')</a></li>
    <li><a href="'.$rewrite->favorites.'">'.$kernel->lang['global']['favorites'].'</a></li>
    </ul></li>
    <li><a href="'.$kernel->host().'/?logout=true">'.$kernel->lang['global']['logout'].'</a></li>'
    );
    ?>



Czyli ten przycisk od logowania FB chciałbym mieć dokładnie za zaraz za :
<li><a href="'.$rewrite->register.'">'.$kernel->lang['global']['register'].'</a></li>
Cytuj
Quik Offline
Administrator

Liczba postów: 741
Reputacja: 85
Post: #5
RE: Logowanie przez Facebook - co i jak? 13-08-2015 17:46
Kod PHP:
<?php

   $user
->userTemplateInfo('
   <div id="avatar_n"><a href="'
.$rewrite->register.'"><img src="'.$page->host().'upload/avatars/default.jpg" /></a></div>
   <li><a href="'
.$rewrite->login.'">'.$kernel->lang['global']['signin'].'</a>
   <li><a href="'
.$rewrite->register.'">'.$kernel->lang['global']['register'].'</a></li>'.
(
$kernel->hasFacebookLogin() ? '<a href="'.$kernel->getFacebookLoginUrl().'" class="fb_login_button">'.$kernel->lang['facebook']['login'].'</a>' ''),
   '
   <div id="avatar_n"><a href="'
.$rewrite->profile.'">#AVATAR#</a></div>
   <li><a href="#">'
.$kernel->lang['global']['hi'].' #LOGIN#</a>
   <ul style="margin-left: -1px;" class="submenu">
   <li><a href="'
.$rewrite->profile.'">'.$kernel->lang['global']['profile'].'</a></li>
   <li><a href="'
.$rewrite->inbox.'">'.$kernel->lang['global']['messages'].' ('.$inbox->get_new_pms($user->userInfo('id')).')</a></li>
   <li><a href="'
.$rewrite->favorites.'">'.$kernel->lang['global']['favorites'].'</a></li>
   </ul></li>
   <li><a href="'
.$kernel->host().'/?logout=true">'.$kernel->lang['global']['logout'].'</a></li>'
   );
   ?>

Pomogliśmy? Uszanuj to i nie usuwaj stopki!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-2015 17:46 przez Quik.)
WWW Cytuj
KasztaN9 Offline
TenTego Premium

Liczba postów: 136
Reputacja: 9
Post: #6
RE: Logowanie przez Facebook - co i jak? 13-08-2015 18:31
Dziękuje Wam ślicznie koledzy Smile

Wszystko pięknie działa Tongue
Cytuj
inferno243 Offline
TenTego Premium

Liczba postów: 1
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Logowanie przez Facebook - co i jak? 20-09-2015 13:02
Mi wyskakuje po utworzeniu i wpisaniu danych taki błąd przy próbie logowania przez facebook "Konfiguracja aplikacji nie zezwala na wykorzystanie podanego adresu URL.: Co najmniej jeden z podanych adresów URL jest niedozwolony przez ustawienia aplikacji. Adres musi pasować do adresu URL witryny lub strony kanwy albo domena musi być poddomeną jednej z domen aplikacji."  pomocy
Cytuj
Quik Offline
Administrator

Liczba postów: 741
Reputacja: 85
Post: #8
RE: Logowanie przez Facebook - co i jak? 20-09-2015 14:43
@up

Musisz w ustawieniach aplikacji podać domenę z której próbujesz się zalogować.

Pomogliśmy? Uszanuj to i nie usuwaj stopki!
WWW Cytuj


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości