Tani hosting

dodatkowe pole tekstowe typu ''źródło''
technik Offline
Donator TenTego 2.x

Liczba postów: 78
Reputacja: -1
Post: #1
dodatkowe pole tekstowe typu ''źródło'' 03-02-2013 12:59
Witam. Wie ktoś jak zrobić dodatkowe pole tekstowe takie jak źródło?
WWW Cytuj
Diabeł Online
Użyszkodnik


Liczba postów: 777
Reputacja: 666
klocek Offline
Administrator

Liczba postów: 3,052
Reputacja: 316
Post: #2
RE: dodatkowe pole tekstowe typu ''źródło'' 03-02-2013 13:15
Musiałbyś dodać nową kolumnę w tabeli tentego_img, a w pliku admin/apps/manager/app_page.php do formularza inputa + powiększyć zapytanie sql.
WWW Cytuj
technik Offline
Donator TenTego 2.x

Liczba postów: 78
Reputacja: -1
Post: #3
RE: dodatkowe pole tekstowe typu ''źródło'' 03-02-2013 15:06
a mógł bym liczyć na jakąś bardziej szczegółową instrukcję jak to zrobić??
WWW Cytuj
Gihad Offline
Użytkownik

Liczba postów: 8
Reputacja: 0
Post: #4
RE: dodatkowe pole tekstowe typu ''źródło'' 03-02-2013 23:09
Podpinam się pod pytanie, aby dodać nowe pole wystarczy wkleić ten kod w pliku app page, tam gdzie chcesz mieć dodatkowe pole.
Kod:
<label>Title</label>
<input type="text" name="source" maxlength="64" value="'.(isset($_POST['source'])?htmlspecialchars($_POST['source']):'').'" />

tyle że nie jest on nigdzie wyświetlany bo nie jest podpięte do bazy, a tego już nie daję rady ogarnąć.
Cytuj
technik Offline
Donator TenTego 2.x

Liczba postów: 78
Reputacja: -1
Post: #5
RE: dodatkowe pole tekstowe typu ''źródło'' 07-02-2013 18:16
Wie ktoś jak dodać nową kolumnę w tabeli tentego_img ??
i jak powiekszyć zapytanie ?? aby dodać nowe pole?
WWW Cytuj
Black Offline
Donator TenTego 2.x

Liczba postów: 353
Reputacja: 50
Post: #6
RE: dodatkowe pole tekstowe typu ''źródło'' 07-02-2013 23:38
nową kolumnę dodasz w phpmyadmin, a zapytanie powiększysz w admin/apps/manager/app_page.php

Cytuj
technik Offline
Donator TenTego 2.x

Liczba postów: 78
Reputacja: -1
Post: #7
RE: dodatkowe pole tekstowe typu ''źródło'' 08-02-2013 11:41
ale chodzi mi o to co konkretnie mam wpisać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2013 11:41 przez technik.)
WWW Cytuj
kmike Offline
Pomocnik

Liczba postów: 2,097
Reputacja: 232
Post: #8
RE: dodatkowe pole tekstowe typu ''źródło'' 08-02-2013 11:53
W phpmyadmin wklej takie zapytanie SQL gdzie nowe_pole to nazwa nowego pola.
Kod:
ALTER TABLE  `tentego_img` ADD  `nowe_pole` VARCHAR( 255 ) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci NOT NULL ;
Następnie w funkcji uploadForm w pliku admin/apps/manager/app_page.php dodaj kod w miejscu gdzie ma być nowe pole (ja dodałem pod źródłem).
Kod:
                        <label>Źródło</label>
                        <input type="text" name="source" maxlength="64" value="'.(isset($_POST['source'])?htmlspecialchars($_POST['source']):'').'" />
                        <label>Nowe Pole</label>
                        <input type="text" name="nowe_pole" maxlength="255" value="'.(isset($_POST['nowe_pole'])?htmlspecialchars($_POST['nowe_pole']):'').'" />

Dalej w funkcji uploadImage() dodaj linię, która pobierze dane z wysłanego formularza
Kod:
                    $title = mysql_real_escape_string(htmlspecialchars($_POST['title']));
                    $nazwa_pole = mysql_real_escape_string(htmlspecialchars($_POST['nazwa_pole'])); // toto

Niżej jest zapytanie SQL dodające obrazek do bazy
Kod:
mysql_query("INSERT INTO `tentego_img` (`title`,`src`,`type`,`owner`,`cat`,`date`,`source`,`is_waiting`)
                                                VALUES ('$title','$file_src','$type','$owner','$cat','$date','$source','$is_waiting')");

zamień je na
Kod:
mysql_query("INSERT INTO `tentego_img` (`title`,`src`,`type`,`owner`,`cat`,`date`,`source`,`is_waiting`,`nowe_pole`)
                                                VALUES ('$title','$file_src','$type','$owner','$cat','$date','$source','$is_waiting','$​nowe_pole')");

Zapisze się do bazy, ale trzeba jeszcze zmodyfikować plik, w zależności gdzie i jak to ma być wyświetlane...

- Pakiet aplikacji FB - 120 zł
- Pakiet WSZYSTKICH modyfikacji - 169 zł

WWW Cytuj
technik Offline
Donator TenTego 2.x

Liczba postów: 78
Reputacja: -1
Post: #9
RE: dodatkowe pole tekstowe typu ''źródło'' 08-02-2013 12:32
o to chodziło Smile dzięki wielkie

nie wiem co się dzieje. mam szablon
http://forum.sruu.pl/thread-1470.html (ale na orginalnym też to się dzieje)
i mam pewien problem bo podczas edycji jakiego kolwiek pliku np header.php czy admin/apps/manager/app_page.php psuje się skrypt znikają odnośniki strona główna , poczekalnia , dodaj itp... wiecie może w czym problem??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2013 13:14 przez technik.)
WWW Cytuj
Gihad Offline
Użytkownik

Liczba postów: 8
Reputacja: 0
Post: #10
RE: dodatkowe pole tekstowe typu ''źródło'' 10-02-2013 19:35
jeszcze trzeba dodać w kilku miejscach jedną linijkę jakby ktoś miał problem
Kod:
$text = str_replace("#NOWE_POLE#", $img['nowe_pole'], $text);
kmike +1, bardzo mi się to przydało Smile
Cytuj


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości