Sruu - forum webdeveloperów
Batflat a Quick.CMS - Wersja do druku

+- Sruu - forum webdeveloperów (http://forum.sruu.pl)
+-- Dział: Gotowe Rozwiązania (/f-gotowe-rozwiazania)
+--- Dział: Systemy CMS (/f-systemy-cms)
+--- Wątek: Batflat a Quick.CMS (/t-batflat-a-quick-cms)



Batflat a Quick.CMS - DAneo94 - 16-03-2017 12:44

Zastanawiam się nad wyborem CMS pod prostą stronę Hostelu. 
Który z tych systemów jest lepszy ? 
Z batflatem już pracowałem, choć ostatnio mnie zawodzi, nawet głupi edytor tekstu który robi co chce i jak chce.


RE: Batflat a Quick.CMS - Quik - 16-03-2017 12:57

Jaki jest problem z edytorem? Zawsze możesz przejść do zwykłego HTML przy edycji.


RE: Batflat a Quick.CMS - DAneo94 - 16-03-2017 13:21

Właśnie nie mogę HTML bo Panienki które, będą zajmować się stroną nie znają HTML. Dla tego tak ważny jest też dla mnie taki EDYTOR w "skrawkach". Pisanie szablonu pod Batflat jest prosty i przyjemny, przejrzysty. Ale mój problem wyglada tak, że podczas pisania tekstu, ENTER przeskakuje o 3 pozycje jak nie lepiej. 


RE: Batflat a Quick.CMS - Quik - 16-03-2017 13:25

W edytorze WYSIWYG wciśnięcie ENTER generuje kolejny paragraf. Możesz nam zwizualizować ten problem? Chętnie się mu przyjrzymy. Zależy nam, żeby korzystanie z Batflata było maksymalnie proste i nie generowało błędów, o których wspominasz.


RE: Batflat a Quick.CMS - DAneo94 - 16-03-2017 13:59

Proszę Smile http://eszypulski.pl/projekty/ep/
Chciałbym się dowiedzieć jeszcze coś o module sklepu.


RE: Batflat a Quick.CMS - atp - 16-03-2017 14:30

Jeżeli chodzi o wciśnięcie entera to, tak jak Quik wspomniał, generuje ono kolejny paragraf. Ustaw sobie margin i padding na zero dla znacznika <p> i będziesz miał przeskok o jedną linię.

Co do Quick.CMS to jest to naprawdę spoko system dopóki nie potrzebujesz zmian w kodzie. No i trochę odstraszają ich działania dotyczące łamanych (rzekomo) licencji: http://di.com.pl/darmowy-quickcms-lepiej-uwazaj-na-licencje-mozesz-slono-zaplacic-56535

...a szybki research po Twoich produkcjach pokazuje że z licencjami masz problem.


RE: Batflat a Quick.CMS - Quik - 16-03-2017 14:33

Tutaj jest inny problem. Ktoś tworzy treść w Wordzie i kopiuje do edytora. Wtedy generują się jakieś dziwne znaczniki, które rozwalają stronę. Proponuję kopiować treść jako czysty tekst - bez stylów.


RE: Batflat a Quick.CMS - DAneo94 - 16-03-2017 14:55

W edytorze biore "wyczyść formatowanie" i nadal tak jest.
@atp co do licencji, wiem jest problem, ale na tym się uczę i poznaję kod. W wyjściowych projektach dodaję w stopce ( nawet żadnego jeszcze nie było ) xD


RE: Batflat a Quick.CMS - xexex - 16-03-2017 16:07

Quik wskazał diagnozę: <li> -wypunktowanie class=MsoNormal - szablon styli Microsoft Office
Sformatuj tym np. https://html-cleaner.com/
Edytory są do edytowania/redagowania tekstu to nie A.I. że wstawi spacje/przecinek tam gdzie potrzeba.


RE: Batflat a Quick.CMS - CreWix - 19-03-2017 22:56

Co za problem użyć shift+enter ? Wtedy wygeneruje mały odstęp w edytorze i problem z głowy? Wink